6x6Talk Forum

6x6 Technical Questions => T-20 Transmission => Topic started by: Delduck on December 08, 2017, 05:22:58 PM

Title: Broke
Post by: Delduck on December 08, 2017, 05:22:58 PM
Broke axle on the left now right side t20 trans has no forward or reverse. Donít feel any engagement when I move the diamond shifter with my hand forward or backwards. Makes no sense to me that side moved fine when I broke the axle on the other side. :'(
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 05:47:15 PM
You May have broken the Pin ? Man You are Having a Time with that machine ! :(
Was it used Hard Before you got it ??
Sure Sounds like it !!!
Title: Re: Broke
Post by: ascaw on December 08, 2017, 05:49:34 PM
Pull the diamond shifter and check the pin for wear or if it's broke.  While you have it out, shift that side with a straight slot screw driver (forward and reverse) and see if it is working.
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 05:59:17 PM
You May have broken the Pin ? Man You are Having a Time with that machine ! :(
Was it used Hard Before you got it ??
Sure Sounds like it !!!
iagree
Title: Re: Broke
Post by: ascaw on December 08, 2017, 07:02:23 PM
You May have broken the Pin ? Man You are Having a Time with that machine ! :(
Was it used Hard Before you got it ??
Sure Sounds like it !!!
iagree

Wedge, do you realize you just agreed with yourself? ???
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 07:26:12 PM
OH ? I thought I did with you ? Must have hit the wrong Quote button ?  fls
Oh well I always did like what I had to say !  whistling
Title: Re: Broke
Post by: Model Citizen on December 08, 2017, 07:35:05 PM
I like what you both have to say. It's like an echo.
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 07:41:53 PM
Great Minds think alike  whistling
Title: Re: Broke
Post by: WFO on December 08, 2017, 08:06:55 PM
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA what a guy rofl
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 08:19:37 PM
Thank you Thank you very much  O0 8)
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on December 08, 2017, 08:23:46 PM
Ok so Iím going to take the diamond shifter off and see if I can take a screwdriver to manually shift?  I would love to blame the abuse on a previous owner but Iím not easy on equipment. I havenít looked for it yet but is there a thread, or video, or any how too on this diamond shifter. I hate to take the trans to the shop again, it costs $250 for them to break it open then I have to order the new gaskets from Richard, well you all know the rant :'( enough said thanks for the help. Still 8 ac to go
Title: Re: Broke
Post by: ascaw on December 08, 2017, 08:26:46 PM
Ok so Iím going to take the diamond shifter off and see if I can take a screwdriver to manually shift?  I would love to blame the abuse on a previous owner but Iím not easy on equipment. I havenít looked for it yet but is there a thread, or video, or any how too on this diamond shifter. I hate to take the trans to the shop again, it costs $250 for them to break it open then I have to order the new gaskets from Richard, well you all know the rant :'( enough said thanks for the help. Still 8 ac to go

Try this

http://www.route6x6.com/howto/T-20Shifterremoval/index.html

Put the screw driver in the slot the pin goes in and slide the shift collar in and out.
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 08:27:38 PM
If it has the strap over it just unbolt it then the Diamond shifter just pulls out. If there is NO pin on the end then there is your problem !
I wish I was closer as I would help you !!
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on December 08, 2017, 08:35:19 PM
I wish you were closer I would rather PAY YOU   at least Iíd be paying someone who has a clue. Not paying someone to learn.  Next potential problem, I have a vibration when the motor is running, it seems to be the clutch that attaches to the t 20 when I pry the clutch open to get the belt on could I have bent that clutch? Or somehow could the red spring have slipped. I just noticed this after the broken axle. At idle motor seems fine, give it a little gas it starts vibrating bad, then more rpms it seems to get better.
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 08:38:25 PM
Check the center bolt ! Make sure it is Not lose ?
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on December 08, 2017, 08:43:45 PM
Thank you  I moved it in the barn we got a little snow coming. I will be checking it out tomorrow. Thanks for all the advice.
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 08, 2017, 08:44:52 PM
Just let us know Brother ! We are always here to help !!
Title: Re: Broke
Post by: Model Citizen on December 09, 2017, 04:14:13 PM
Next potential problem, I have a vibration when the motor is running, it seems to be the clutch that attaches to the t 20 when I pry the clutch open to get the belt on could I have bent that clutch? Or somehow could the red spring have slipped. I just noticed this after the broken axle. At idle motor seems fine, give it a little gas it starts vibrating bad, then more rpms it seems to get better.

Are you getting the vibration when driving it? Are you getting this vibration sitting on the ground in neutral or is it on blocks? Could be something as simple as a tranny mount or engine mount working loose. Check the simple & obvious stuff first.
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on December 09, 2017, 05:40:29 PM
Had to take out a hunting party today. I wanted to look aver the max and check a few things out that everyone was talking about but that didnít work out. I havenít driven it since the axle break,  once the axle went in, then the chains, then the motor, then started it, then rode in a circle, then figured out something was wrong with the trans. Now need to get that resolved, I noticed a vibration, and it seemed to be on or around that trans clutch, not shure if itís name, but It does it in neutral and drive, i picked it up with the forcklift (wedgelish I think) and it seemed to be less vibration.
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on December 11, 2017, 04:15:44 PM
Ascaw and wedge you hit the nail on the head 1 pin is gone and the other is 1/2 gone already ordered 2 new ones.
Title: Re: Broke
Post by: ascaw on December 11, 2017, 04:55:41 PM
Just an FYI, The diamond shifters are different for each side.  The right side requires a right side shifter and the left side requires a left side shifter.  Mark yours if you haven't already done so to prevent getting them backwards.
Title: Re: Broke
Post by: Model Citizen on December 11, 2017, 08:00:56 PM
Whip just informed me that he always carries a right & left shift lever with new pins when we go riding. Five min fix if we ever needed one.
Title: Re: Broke
Post by: George on December 11, 2017, 08:32:13 PM
Whip just informed me that he always carries a right & left shift lever with new pins when we go riding. Five min fix if we ever needed one.

Isn't that what Whip was racing back to the truck to get in your "Lone Ranger" video?
Title: Re: Broke
Post by: Model Citizen on December 11, 2017, 08:38:26 PM
Isn't that what Whip was racing back to the truck to get in your "Lone Ranger" video?

Nope, that was a heim joint that we broke. One of 18. But he didn't bring any extras. He was just going back for tools so I could ride back on 5 wheels after he swapped out one of the heim joints on a center wheel.
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on December 11, 2017, 10:26:50 PM
Ascaw thanks for the heads up on left and right side. And again thank you guys and gals for the help with this trans, you have all saved me a bunch of money, and I want the newcomers on the forum to know this. This, IS what makes me come to THIS site every evening. We may use our 6x6ís differently, but the problems with the equipment seems to be the same across the board.   I canít thank you all enough. banana
Title: Re: Broke
Post by: wedge on December 12, 2017, 09:08:57 PM
It is always good to help others with these machines  :D
And as you have said it is what we ALL DO  ;)
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on January 09, 2018, 07:45:39 PM
Can a t20 trans have the band adjustment done with the engine and table on.
Title: Re: Broke
Post by: whipperag on January 09, 2018, 08:14:20 PM
Can a t20 trans have the band adjustment done with the engine and table on.
YES but a band adjustment is not going to make it shift better.
You may have other problems inside. popcorn popcorn
Title: Re: Broke
Post by: Delduck on January 09, 2018, 08:37:06 PM
I have foreword and reverse but I have to hold the stick in reverse with my leg for it to stay. And my right side seems sloppier than the left.
Title: Re: Broke
Post by: WFO on January 09, 2018, 10:02:44 PM
time to pull the trans for a look inside.